Naturlig præ- og probiotka
Komponenter i brystmælk, som påvirker tarm- og immunsystemet
Brystmælk har en unik og kompleks sammensætning, der sikrer barnets vækst og udvikling og styrker dets immunforsvar. Brystmælk indeholder blandt andet naturligt forekommende humane mælkeoligosakkarider (også kaldet HMO’er eller præbiotika) samt gavnlige bakterier (også kaldet probiotika), såsom bifidobakterier, der påvirker tarmmikrobiotaen og immunsystemets udvikling.1-3


**Ref. 4-5 *** Ref. 4 & 7. **** Ref. 8.

I mere end 40 år har Nutricia forsket i sammensætningen af brystmælk og dens fordele for spædbarnet.
Naturlig PRÆbiotika eller HMO’er – hvorfor er de vigtige?
Hvad er præbiotika? I litteraturen defineres de som “et substrat, der er selektivt anvendt af værtens mikroorganismer, som giver en sundhedsmæssig fordel”.6 Mere simpelt sagt er det kulhydrater, specifikt fibre.
De naturlige fibre eller præbiotika i brystmælk kaldes humane mælkeoligosakkarider (HMO’er). De repræsenterer den tredjestørste komponent i brystmælk. De er til stede i stort antal og har en ekstremt kompleks sammensætning bestående af kort- og langkædede strukturer.
Naturlige HMO’er har en præbiotisk effekt, som fremmer en sund tarmmikrobiota og et modstandsdygtigt immunsystem hos ammede spædbørn9-10 baseret på følgende funktioner:
SYNEOTM synbiotika, Bifidobacterium breve M-16V og scGOS/lcFOS (9:1), har vist positive synergistiske effekter i prækliniske modeller. 30-31
Danone Nutricia Research om brystmælk
Brystmælk er den bedste ernæring til spædbørn og amning har mange kort- og langsigtede fordele både for barn og mor. Danone Nutricia Research støtter amning ved at forske i brystmælk. Vi har fokus på at forstå brystmælkens sammensætningen og de tilhørende fordele med henblik på at udvikle innovative modermælkserstatninger til de børn, hvis mødre ikke har mulighed for at amme fuldt ud.
Du er måske også interesseret i
- Martin R, et al. Benef Microbes. 2010;1(4):367-382.
- Weng M, et al. J Dev Orig Health Dis. 2013;4(3):203-214.
- Newburg DS, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2000;30(Suppl 2):S8-17.
- Miqdady M, et al. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr 2020; 23(1): 1–14.
- Kuntz S, et al. British Journal of Nutrition 99(3):462 71.
- Gibson GR, et al. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2017;14(8):491-502.
- Moossavi S, et al. Front Pediatr 2018; 6, 197.
- Jeurink PV et al. Benef Microbes. 2013;4(1):17 30.
- Ayechu-Muruzabal V, van S, Mank M, et al. Front Pediatr. 2018;6:239.
- Hegar B, et al. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2019; 22(4): 330–340.
- Musilova S, et al. Benef Microbes 2014; 5 (3): 273-83.
- Underwood MA, et al. Pediatr Res 2015; 78 (6): 670-7.
- Wickramasinghe S, et al. BMC Microbiol. 2015;15:172.
- Eiwegger T, et al. Pediatr Res. 2004;56(4):536-40.
- Bode L, et al. Thromb Haemost. 2004;92(6):1402-10.
- Eiwegger T, et al. Pediatr Allergy Immunol. 2010;21(8):1179-88.
- Jantscer-Krenn E & Bode L. Minerva Pediatr 2012; 64 (1): 83-99.
- Newburg D, et al. Glycobiology. 2004;14(3):253-63.
- Wang B et al. Am J Clin Nutr 2003; 78 (5): 1024-9.
- Hill C et al. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2014;11(8):506-14.
- Martín R, et al. The Journal of Pediatrics 2003; 143: 754-758.
- Perez PF, et al. Pediatrics 2007;119: e724-732.
- Soto A, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59(1):78 88.
- Martin R, et al. Benef Microbes. 2010;1(4):367 382.
- Mikami K, et al. Pharmaceuticals. 2012;5(6):629 642.
- Matsuki T, et al. Appl Environ Microbiol. 1999;65(10):4506 4512.
- Hougee S, et al. Int Arch Allergy Immunol 2010; 151:107-117.
- The ISAPP concensus paper (https://www.nature.com/articles/s41575-020-0344-2.pdf)
- Swanson KS, et al. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology 2020;17:687–701.
- van Esch BCAM, et al. Immunity, Inflammation and Disease 2016;4(2): 155–165.
- Schouten B, et al. J Nutr 2009;139(7):1398-403.
Dette er en informationsside til sundhedsfagligt personale.
© 1996 – 2022 Nutricia