Oligosakkarider, også kaldet præbiotiske kostfibre eller præbiotika, er defineret som “et substrat, der selektivt udnyttes af værtens mikroorganismer til en sundhedsmæssig fordel” 1. Præbiotika kan udvikles kommercielt og kan tilsættes til modermælkserstatninger i form af tilsatte HMO´er (humane mælkeoligosakkarider), ofte i form af 2´-FL, eller andre præbiotiske oligosakkarider såsom GOS/FOS.

Præbiotiske kostfibre i ernæring og modermælkserstatning til spædbørn bliver i højere grad anerkendt som en vigtig miljøfaktor, der kan regulere tarmmikrobiota på grund af den positive effekt, der er forbundet med præbiotiske oligosakkarider2. Præbiotika er også anerkendt i litteraturen som et lovende terapeutisk redskab til håndtering af flere børnesygdomme, såsom allergier, og bidrager til den generelle sundhed3.

Download 1-Pager på Definitioner af Oligosakkarider

Ikke alle kan sammenlignes

Begge typer af præbiotika, tilsatte HMO´er og GOS/FOS, er kommercielt udviklet og tilsat modermælkserstatninger for at simulere tilsvarende funktioner og opnå tilsvarende sundhedsmæssige fordele som dem, der er observeret hos ammede børn gennem naturlige HMO´er. Tilsatte HMO´er og GOS/FOS er ikke det samme som naturlige HMO´er, og de adskiller sig på mange måder – både i kompleksitet og diversitet.

Der er karakteriseret mere end 200 natulige HMO´er er i brystmælk; varierende i antal og komposition. Selv om størstedelen af de kommercielt udviklede oligosakkarider strukturmæssigt ikke kan sammenlignes med de naturlige HMO´er, kan tilsætningen af dem i modermælkserstatning potentielt medføre positive sundhedseffekter – nogle mere end andre4.

Strukturen, diversiteten og kompleksiteten i de tilsatte HMO´er eller andre præbiotiske kostfibre kan ikke sidestilles med de funktioner og sundhedsmæssige gevinster, der er i naturlige HMO´er. Et stort antal solide kliniske studier, der videnskabeligt demonstrerer funktioner og sundhedsmæssige fordele må danne grundlaget for en troværdig videnskabelig kommunikation om fordele for spædbarnet ved modermælkserstatning.

FIGUR & TABEL: Udviklet af Nutricia, juni 2019. Kun for illustrativt brug. Teoretisk skildring og tabel med oversigt over kompleksitet, diversitet og mængde af naturlige HMO´er i brystmælk, og forskellige tilsatte præbiotiske oligosakkarider i modermælkserstatninger.

GOS/FOS er de mest undersøgte kommercielt producerede præbiotiske oligosakkarider tilsat modermælkserstatning til dato, med videnskabeligt demonstrerede sundhedsmæssige fordele for spædbørn, der indtager modermælkserstatning5, 6, 7.

Nutricia anbefaler, at man læser det nyeste review om præbiotika: “Prebiotics in the Infant Microbiome: The Past, Present, and Future”. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2020 Jan;23(1):1-14

Læs artiklen her
Læs artiklen her

Lær mere om GOS/FOS

Lær mere om GOS/FOS

  1. Gibson GR, Hutkins R, Sanders ME, Prescott SL, Reimer RA, Salminen SJ, et al. Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2017 Aug;14(8):491–502.
  2. Miqdady M. et al. Prebiotics in the Infant Microbiome: The Past, Present, and Future”. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2020 Jan;23(1):1-14.
  3. Miqdady M. et al. Prebiotics in the Infant Microbiome: The Past, Present, and Future”. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2020 Jan;23(1):1-14.
  4. Miqdady M. et al. Prebiotics in the Infant Microbiome: The Past, Present, and Future”. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2020 Jan;23(1):1-14.
  5. Arslanoglu S, et al. Early prebiotic oligosaccharide supplementation reduces the incidence of some allergic manifestations in the first 5 years of life. Journal of Biology Regulation & Homeostatic Agents. 2012;26(3):49-59
  6. Moro G, et al. A mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of atopic dermatitis during the first six months of age. Arch Dis Child 2006;91:814-819
  7. Arslanoglu S, et al. Early dietary intervention with a mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of allergic manifestations during the first two years of life. J Nutr 2008; 138:1091-95

Dette er en informationsside til sundhedsfagligt personale